Összetartó mozgalmak a rugalmasan ellenálló élelmezési rendszerekért

2023. november 16–18.

Gyöngyös, Magyarország

Az Európai Agroökológiai Fórum egy háromnapos, személyes részvétellel zajló rendezvény, amely 200-300 résztvevőt hív meg Európából és azon túlról, hogy dinamikus és interaktív párbeszédet folytassanak kulcsfontosságú európai politikai kérdésekről. Az agroökológiában érdekeltek és a közösség képviselői – gazdák, termelők, földművesek, kutatók, társadalmi mozgalmárok, civil szervezetek, európai törvényalkotók – találkoznak, hogy megvitassák a legégetőbb kihívásokat és megoldási javaslatokkal szolgáljanak a jelen mezőgazdasági és élelmezési rendszereiben.

A különböző mozgalmakból és területekről érkező érdekeltek összefogásával olyan szinergiákat kívánunk létrehozni, amelyek példaértékű modellt állítanak fel az agroökológiai átmenet megkönnyítésére Európában, elismerve a mozgalom globális hatókörét. Az európai kontinens változatos éghajlati, társadalmi-gazdasági és kulturális körülményeihez igazított, célzott szakpolitikai döntésekkel támogatott helyi megoldások egy olyan, az éghajlatváltozásnak jobban ellenálló, biológiailag változatos Európát hozhatnak létre, amelynek középpontjában a környezeti és társadalmi igazságosság áll.

A fórum címe, “Összetartó mozgalmak a rugalmasan ellenálló élelmezési rendszerekért” azt jelenti, hogy célunk a nemnövekedés, az agroökológiai és a klímavédelmi és társadalmi igazságossági mozgalmak közötti párbeszéd segítése, miközben arra fókuszálunk, hogyan tudják ezek a törekvések erősíteni és kiegészíteni egymást, a regeneratív jövő kirakósának darabjaiként.

A Magyar Agroökológiai Hálózat Egyesület segítségével a magyarországi, Gyöngyösön idén megrendezésre kerülő Európai Agroökológiai Fórum szándékunk szerint felhívja a figyelmet a közép-kelet-európai régió agroökológiai gazdagságára, és szorosabb szövetségeket hoz létre a vidéki környezetbe helyezett agroökológia egységei -a tudomány, a gyakorlat és a mozgalom- különböző szereplői között. 

A Magyar Agroökológiai Hálózat egy olyan érdekképviselet, transzdiszciplináris és nemzedékeken átívelő hálózat, melynek célja, hogy összekösse és megerősítse azokat, akik az agroökológiában dolgoznak. Találkozási pontként, tudásteremtő és -megosztó közösségként, valamint érdekképviseleti szervezetként is szolgál számukra. A Hálózat hosszú távú célja, hogy közös munkával és mozgalom-építéssel elősegítse a hazai és nemzetközi gyakorlatok és irányelvek agroökológiai átalakítását, az élelmiszer-önrendelkezés megvalósítását, valamint közös munkával egy társadalmilag, gazdaságilag és környezetileg fenntartható és megújuló mezőgazdaságot hozzon létre – beleértve a termelési, feldolgozási és kereskedelmi tevékenységeket – Magyarországon és azon kívül is.

A 2023-as Fórum a fókuszában – egy gazdag és inspiráló menetrenddel – a következő témakörök állnak:

1. Középpontban a talaj

 • Élő talajok: Az agroökológia ereje a talaj egészségéért és az éghajlatváltozás mérsékléséért
 • ‘Egy egészség megközelítés’ (One Health): A gazdálkodási gyakorlat, a talaj, az állatok és az emberek egészsége közötti kapcsolat

2. Agroökológia és stratégiai szövetségek

 • Az agroökológia szerepe a stratégiai szövetségek kialakításában: a hálózatok szerepe az agroökológia kiterjesztésében
 • Mi a közös bennünk? Az agroökológia, a biogazdálkodás, a regeneratív mezőgazdaság és a permakultúra párhuzamosságai.
 • Valódi inkluzivitás: a nemek közötti egyenlőség és a nemek közötti átjárhatóság fontossága az agroökológiai átmenetben
 • Az agroökológia és más mozgalmak (nemnövekedés, klímamozgalom, stb.) összekapcsolása

3. Kihívások és lehetőségek a politika és a helyi kormányzás terén

 • A földhöz való hozzáférés: innovatív megoldások fontossága a fiatalok és az új gazdálkodók számára
 • Az első lépések az agroökológiai átmenet felé (szakpolitikai relevancia: a növényvédőszer-használat csökkentése, tápanyagkörforgás)
 • Közös élelmezési rendszerekre vonatkozó megközelítés: több ágazatot átfogó stratégia elfogadása a szakpolitika kidolgozásához (szakpolitikai relevancia: Fenntartható Élelmezési Rendszerek törvény)
 • A KAP következő reformja: Utolsó esély a status quo megtörésére az éghajlati katasztrófa előtt?
 • Példák a helyi kormányzás támogatására az agroökológiára való áttérés során
 • Milyen válaszokat ad az agroökológiai mozgalom a populizmus térnyerésére Közép-Kelet- Európában?

4. Az átmenet útjai a megfelelő technológia és a hagyományok tiszteletben tartásán keresztül

 • Agroökológia és digitalizáció
 • Az oktatás és a szaktanácsadás átalakítása: a felülről lefelé irányuló tudásátadástól a gazdálkodóktól a gazdálkodóknak szóló horizontálisabb megközelítések felé
 • Innovatív gazdálkodási technikák az európai mezőgazdaság rugalmas alkalmazkodóképességének elősegítésére
 • A hagyományos mezőgazdasági tudás és növényfajták helyreállítása és értékelése (szakpolitikai relevancia: új genomikai technikák)

Csatlakozz a 2023-as Európai Agroökológiai Fórumhoz!

Jelentkezz, hogy biztosítsd a helyed Európa vezető, regeneratív gazdálkodással foglalkozó tudósai, kutatói, szakértői, törvényhozói, újítói és úttörői között! Az Agroecology Europe elkötelezett a változatosság mellett annak minden formájában, beleértve a gender, rassz, szexuális irányultság, társadalmi osztály, életkor, fizikai képességek, kulturális háttér és etno-vallási hovatartozás kérdését is. Szeretettel várunk minden, az agroökológiai tanulási folyamat bármely állomásáról érkező, bármilyen társadalmi és szakmai háttérrel rendelkező jelentkezőt.

Minden jegytípus teljes körű belépést biztosít a plenáris ülésekre, a műhelymunkákra és az előadásokra. Mivel az étel van a fórum középpontjában, így a legnagyobb örömünkre szolgál, hogy meghívhatunk a helyi gazdák által biztosított terményekből helyben elkészített ételekre. Kapcsolódjunk az ételeken keresztül, miközben eszmét cserélünk és inspiráljuk egymást. A regisztrációs díj tartalmazza az ebédeket az 1. és 2. napon, valamint a vacsorát az 1. napon és az aperitivot a 2. napon. Az utazást és a szállást megszervezése mindenkinek egyéni felelőssége. 

Ne csak mondd, csináld is! A természethez való közelkerülés és a gazdálkodók prioritásainak megismerése a 3. napon kerülnek terítékre, mely során meglátogatunk helyi agroökológiai szemléletű gazdaságokat, termelőket. Add hozzá ezt az opcionális programot a jelentkezésedhez és legyél részese egy teljes tanulmányútnak, nézd meg közelről, hogy működik az agroökológia Magyarországon! Személyszállítás és ebéd az árban!

Felhívás poszter szekcióra

Mivel az agroökológia a közös alkotásról szól, így mi is keressük azon együttműködőket, akik a poszter-szekcióban, a 2. napon (2023. november 17.-én 13:00-15:00) szerepelnének. Ez egy interaktív lehetőség arra, hogy bemutatásra kerüljön számos poszter, melyek a kutatási és tudományos eredményekről, projekt tevékenységekről és szabályozásban elért eredményekről szólnak. Kérjük, küldje be a poszter absztraktját legkésőbb 2023. augusztus 14.-ig, az alábbi regisztrációs lap kitöltésével. Szeretettel várjuk minden tagunkat, partnerünket, és az agroökológiában érdekelteket, hogy akadémiai vagy szabályozás-fókuszú posztereikkel vegyenek részt a poszter-szekcióban.

További információ az Európai Agroökológiai Fórumokról

Minden második évben az Európai Agroökológiai Szövetség helyi gazdákkal, egyetemekkel, társadalmi mozgalmakkal, regionális szervekkel és más civil szervezetekkel karöltve megszervezi a Fórumot, hogy támogassa az eszmecserét, az észervételeket és az alulról szerveződő párbeszédeket.

Az első három Fórumot – 2017 Lyon, Franciaország, 2019 Heraklion, Görögország és 2021 Barcelona, Spanyolország – valamint az első Európai Ifjúsági Agroökológiai Fórumot – 2022 Rambouillet, Franciaország – követően idén a Fórum Gyöngyösre (Magyarország) látogat.